Zupa inaczej

Będąc jakiś czas temu zaproszona na obiad do Micha Zupa Bar w Gliwicach jadłam trochę inną zupę, coś w rodzaju rosołu. Obiadek był przepyszny, więc postanowiłam, że spróbuję w domu odwzorować danie.  

Poniżej przepis:


1. Składniki na dwie porcje

- kostka bulionu
- ok. 1/2 l wody
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 2 średnie kotlety schabowe
- pieprz, sól
- pestki dyni
- szczypiorek
- świeża pietruszka
- 2 jajka
- garść makaronu chińskiego (mogą być też zwykłe nitki)
- 1/4 dużej kapusty pekińskiej
- sezam
- 4 pieczarki

2. Przygotowanie

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostkę bulionu i wrzucamy miesko. Gotujemy wszystko ok. 1,5 h. W między czasie kroimy drobno kapustę pekińską, gotujemy jajka na twardo i kroimy je na pół. Kroimy również na drobno pietruszkę i szczypiorek. Pieczarki gotujemy w wodzie lekko osolonej ok. 20 - 30 minut. Kiedy nasze mięsko jest już miękkie ściągamy z kuchenki i kroimy mięso w drobne paseczki. Wszystkie składniki wykładamy na talerzu jak poniżej. Posypujemy szczypiorkiem, pietruszką, sezamen i pestkami dyni i gotowe.

Obiad jest treściwy i smaczny, a do tego łatwy w przygotowaniu. Fajny pomysł na obiad dla miłośników zup i nie tylko. Zabrakło mi pewnie jakiegoś jednego składnika egzotycznego z oryginalnego przepisu ale danie wyszło i tak przepyszne.

A Micha Zupa Bar w Gliwicach serdecznie polecam. Był tam ktoś? Lubicie zupy?

Pozdrawiam i do następnego :*
Miłego weekendu!

Monwa :* <3

3 komentarze:

  1. Muszę wypróbować! Ostatnio eksperymentuje z kuchnią i nowe przepisy jak najbardziej się przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo treściwa zupa! Przypomina mi raczej kuchnię azjatycką czy nawet meksykańską, ale mam nadzieje, że i z naszych składników wyszła smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 monwapl , Blogger