Przepis na bułeczki pszenno - orkiszowe

Witajcie!

Postanowiłam dziś zrobić wpis kulinarny. Poniżej przedstawiam Wam przepis na bułeczki pszenno - orkiszowe. Zawsze byłam przekonana, że zrobienie pieczywa jest bardzo czasochłonne i po części też tak jest, bo ciasto potrzebuje czasu aby "podrosnąć". Samo przygotowanie i proces pieczenia nie trwa jednak długo. Bułeczki wyszły wyśmienicie, w sam raz na niedzielne śniadanie. Z pewnością w przyszłości będę jeszcze piekła bułeczki, a może nawet i chleb.

1. Składniki na ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 250 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 1 łyżka masła roztopionego (letnie)
- 20 g drodży świeżych
- 1 łyżka czubata miodu
- 1 łyżeczka soli

2. Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed włożeniem do piekarnika
- ziarna do opruszenia bułeczek wedle uznania: mak, sezam, dznia, słonecznik ...


Posiekane nożem drożdże, mąkę, wodę, miód i sól mieszam ze sobą wyrabiając ciasto, dodając na końcu roztopione masło. Wyrabiam na stolnicy ciasto , aby było ono miękkie i elastyczne, tak aby wszystkie składniki razem ze sobą się dobrze wymieszały. Następnie formuję gładką kulę i pozostawiam ciast odo wyrośnięcia. Do tego celu używam jednak piekarnika. Ustawiam piekarnik na 50 stopni i na 20 minut wkładam to ciasto do pierniaka aby wyrosło (wersja dla leniwych i niecierpliwych :-) ). Ciasto w misce jest przykryte bezbarwną folią.

Po wyjęciu z piekarnika dzielę ciasto na równe porcje i formuję kulki. W zależności od wielkości bułek otrzymujemy 10 - 12 bułek.

Uformowane kulki pozostawiamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia na ok. 15 minut , aby ciasto jeszcze troszczkę podrosło. Następnie pędzelkiem smaruję bułeczki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypuję ziarnami.

Wkładam do piekarnika na 200 stopni (góra, dół) na ok. 15 - 20 minut.
Po wyjęciu pozostawiam bułeczki do ostygnięcia i gotowe!

Smacznego!!! :-)



*Zmodyfikowany przepis został podpatrzony na stronce mojewypieki.com


Pozdrawiam
Monwa :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 monwapl , Blogger