Długo nie byłam aktywna na blogu, a to dlatego, że ostatnimi czasy nazbierało mi się wiele innych spraw. Dziś przychodzę do Was z przepisem na deser z nasion Chia.
Składniki (na 2 porcje)
- 4 czubate łyżki nasion Chia
- puszka mleka kokosowego
- 100 ml mleka krowiego (albo jakiegoś innego wedle uznania)
- 2 łyżki miodu
- laska wanilii
- owoce: 1 mango, 1 kiwi, 1 banan (inne także wedle uznania)
Przygotowanie
1. Nasiona Chia, mleko kokosowe, mleko krowie, laskę wanilii, a także miód mieszamy ze sobą w misce np. łyżką stołową, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki na pare godzin, najlepiej na noc.Rano wyciągamy przygotowaną konsystencję, jeśli byłaby za gęsta, można dodać trochę mleka.
2. Obieramy mango, kiwi i banana. Mango blendujemy, aby uzyskać kremową jednolitą konsystencję. Banana i kiwi kroimi w plasterki albo w ćwiartki.
3. Do szklanych naczyń np. kieliszków wykładamy pierwszą warstwę mango. Następna warstwa to warstwa z nasion Chia. Na wierzch wykładamy owoce w ćwiartkach.
I gotowe. Smacznego!
Jakie przepisy na deserki z użyciem nasion Chia polecacie?
Pozdrawiam i do następnego.
Monwa<3 :-) :*
Składniki (na 2 porcje)
- 4 czubate łyżki nasion Chia
- puszka mleka kokosowego
- 100 ml mleka krowiego (albo jakiegoś innego wedle uznania)
- 2 łyżki miodu
- laska wanilii
- owoce: 1 mango, 1 kiwi, 1 banan (inne także wedle uznania)
Przygotowanie
1. Nasiona Chia, mleko kokosowe, mleko krowie, laskę wanilii, a także miód mieszamy ze sobą w misce np. łyżką stołową, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki na pare godzin, najlepiej na noc.Rano wyciągamy przygotowaną konsystencję, jeśli byłaby za gęsta, można dodać trochę mleka.
2. Obieramy mango, kiwi i banana. Mango blendujemy, aby uzyskać kremową jednolitą konsystencję. Banana i kiwi kroimi w plasterki albo w ćwiartki.
3. Do szklanych naczyń np. kieliszków wykładamy pierwszą warstwę mango. Następna warstwa to warstwa z nasion Chia. Na wierzch wykładamy owoce w ćwiartkach.
I gotowe. Smacznego!
Jakie przepisy na deserki z użyciem nasion Chia polecacie?
Pozdrawiam i do następnego.
Monwa<3 :-) :*
Wow, świetny przepis. Przez te zdjęcia zachciało mi się czegoś słodkiego!
OdpowiedzUsuńTak, to świetna alternatywa dla słodkości :-) Polecam!
Usuńwow, ale wygląda<3
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, czy nie lepiej smakowałoby i wyglądało warstwowo przeplatać wszystko ze 2-3 razy. Wygląda apetycznie, choć jak dla mnie chia jest mdła. :-)
OdpowiedzUsuńprzeplatac mozna, ale konsystencje musza byc podobno , tzn. tak samo ciezkie aby sie nie zlaly. Ja wole Chia troche zbita :-)
UsuńWygląda przepysznie! Na pewno wypróbuje ;*
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie - https://theloveanea.blogspot.com/
Buziaczki, loveanea ;